Post by kaji on Oct 2, 2019 0:37:13 GMT

Czesław Niemen (born Czesław Juliusz Wydrzycki) (16 February 1939 - 17 January 2004)
Years Active: 1962-2001
Member Of: Niebiesko-Czarni (1962-1966)
Member Of: Niebiesko-Czarni (1962-1966)
Significant High Notes:
C7 ("Arcobaleno", "Italiam, Italiam")
A6 ("Aerumnarum plenus", "Baw się w ciuciubabkę", "Jesień", "Nie jesteś moja", "Wróć jeszcze dziś")
G♯6 ("Inicjały", "I've Been Loving You Too Long", "Jednego serca" live version, "Why Did You Stop Loving Me")
G6 ("Baw się w ciuciubabkę", "Jednego serca", "Lilacs And Champagne", "What Have I Done", "Why Did You Stop Loving Me")
F♯6 ("Com uczynił", "Dziwny jest ten świat", "Nie jesteś moja", "Strange Is This World", "Z pierwszych ważniejszych odkryć", "24 ore spese bene con amore")
F6 ("Italiam, Italiam", "Jednego serca")
E6 ("24 ore spese bene con amore")
E♭6 ("Z listu do M.")
A5 ("Epitafium (pamięci Piotra)", "Klęcząc przed tobą", "W poszukiwaniu źródła")
G♯5 ("QSS II", "Z listu do M.")
G5 ("Inside I'm Dying", "Italiam, Italiam", "Niepotrzebni", "Nim przyjdzie wiosna", "W poszukiwaniu źródła")
F♯5 ("Bema pamięci żałobny rapsod" live version, "Cztery ściany świata", "From The First Major Discoveries", "Gdzie to jest", "Nie jesteś moja", "Trąbodzwonnik")
F5 ("A Pilgrim", "Bema pamięci żałobny rapsod", "Epitafium (pamięci Piotra)", "Inicjały", "I Search For Love", "Jagody szaleju", Mourner's Rhapsody", "Nim przyjdzie wiosna", "Why Did You Stop Loving Me", "Witaj Przygodo Zielona")
E5 ("Aerumnarum plenus", "Antropocosmicus", "Baby M", "From The First Major Discoveries", "Inicjały", "I've Been Loving You Too Long", "Larwa", "Lilacs And Champagne", "Manhattan '93", "Ode To Venus", "Smutny ktoś i biedny nikt", "Stepj Da Stepj Krugom", "Strange Is This World", "What Have I Done", "Why Did You Stop Loving Me", "Z pierwszych ważniejszych odkryć")
E♭5 ("Cztery ściany świata", "Daj mi wstążkę błękitną", "Dziwny jest ten świat", "Inicjały", "I Search For Love", "I've Been Loving You Too Long", "I've Got No One Who Need Me", "Moje zapatrzenie", "Nie jesteś moja", "QSS II", "What A Beautiful Woman You Are")
D5 ("Aerumnarum plenus", "A Pilgrim", "A Song For The Deceased", "Epitafium (pamięci Piotra)", "From The First Major Discoveries", "Gdzie to jest", "Inside I'm Dying", "Io Senza Lei", "Jolotschki, Sosjonotschki", "Klaustrofobia", "Klęcząc przed tobą", "Muzyko moja", "Over the Rainbow", "Pieśń Wernyhory", "Piosenka dla zmarłej", "Smutny ktoś i biedny nikt", "Sonancja", "Spiżowy krzyk", "Sprzedaj mnie wiatrowi", "Strange Is This World", "Terra Deflorata", "What A Beautiful Woman You Are", "W poszukiwaniu źródła", "Wróć jeszcze dziś", "Zechcesz mnie, zechcesz", "Zezowata bieda", "Z pierwszych ważniejszych odkryć")
C♯5 ("Bema pamięci żałobny rapsod", "Chyba, że mnie pocałujesz", "Cztery ściany świata", "Daj mi wstążkę błękitną", "Dziwny jest ten świat", "El Soldado De Levita", "I Search For Love", "Jolotschki, Sosjonotschki", "Moje zapatrzenie", "Mourner's Rhapsody", "Nie jesteś moja", "Obok nas", "Ode To Venus", "Pokój", "Puppets", "QSS II", "Sorridi Bambina", "Spodchmurykapelusza", "Sprzedaj mnie wiatrowi", "Trąbodzwonnik", "Una luce mai accesa", "What Have I Done", "Why Did You Stop Loving Me", "Z listu do M.")
C5 ("Aerumnarum plenus", "A Pilgrim", "Arcobaleno", "A Song For The Deceased", "Baw się w ciuciubabkę", "Być może i ty", "Com uczynił", "Dziwny jest ten świat", "Elegia śnieżna", "Gdzie mak się czerwieni", "Italiam, Italiam", "I've Been Loving You Too Long", "I've Got No One Who Need Me", "Jeszcze swój egzamin zdasz", "Klęcząc przed tobą", "Muzyko moja", "Niepotrzebni", "Nie wiem, czy warto", "Mój psalm", "Narodziny miłości", "Nie wyszeptuj", "Peut-être", "Pielgrzym", "Pieśń Wernyhory", "Piosenka dla zmarłej", "Sariusz", "Smutny ktoś i biedny nikt", "Status mojego ja", "Stepj Da Stepj Krugom", "Terra Deflorata", "Why Did You Stop Loving Me", "Wspomnienie", "Zapytaj", "Zezowata bieda", "Z pierwszych ważniejszych odkryć")
B4 ("Allilah", "Antropocosmicus", "A Pilgrim", "Baby M", "Co po nas", "Coś, co kocham najwięcej", "Człowiek jam niewdzięczny", "Cztery ściany świata", "Czy mnie jeszcze pamiętasz?", "Doloniedola", "From The First Major Discoveries", "Gdzie to jest", "Inicjały", "Io Senza Lei", "Jagody szaleju", "Jolotschki, Sosjonotschki", "Larwa", "Laur dojrzały", "Lilacs And Champagne", "Mój pejzaż", "Nie dla mnie taka dziewczyna", "Nie wstawaj lewą nogą", "Odnoswutschno Gremit Kolokoltschik", "Pielgrzym", "Pieśń Wernyhory", "Pokój", "Sprzedaj mnie wiatrowi", "Sorridi Bambina", "Stoję w oknie", "Strange Is This World", "Sukces", "Ten los, zły los", "What A Beautiful Woman You Are", "W poszukiwaniu źródła", "Wróć jeszcze dziś", ""Zapytaj", Zechcesz mnie, zechcesz")
B♭4 ("A Song For The Deceased", "Bema pamięci żałobny rapsod", "Com uczynił", "Cztery ściany świata", "Czy Wiesz", "Daj mi wstążkę błękitną", "Doloniedola", "Dziwny jest ten świat", "Elegia śnieżna", "Inside I'm Dying", "Italiam, Italiam", "I've Got No One Who Need Me", "I Search For Love", "Jak można wierzyć tylko słowom", "Jamais", "Jednego serca", "Marionetki", "Mój psalm", "Moje zapatrzenie", "Mourner's Rhapsody", "Najdłuższa noc", "Nie bądź taki Bitels", "Niepotrzebni", "Nie wiem, czy warto", "Nigdy się nie dowiesz", "Nim przyjdzie wiosna", "Obok nas", "Pamiętam ten dzień", "Piosenka dla zmarłej", "Po Dikim Stepjam, Sabajkalja", "Postscriptum", "Przyjdź w taką noc", "Puppets", "QSS II", "Sen O Warszawie", "Śmiech Megalozaura", "Sonancja", "Spodchmurykapelusza", "Status mojego ja", "Terra Deflorata", "Una luce mai accesa", "Varsovie", "What Have I Done", "Why Did You Stop Loving Me", "Wieczory niekochanych", "Wiem, że nie wrócisz")
A4 ("Aerumnarum plenus", "Allilah", "Arcobaleno", "Ave Maria no Morro", "Baw się w ciuciubabkę", "Chwila ciszy", "Chyba, że mnie pocałujesz", "Co po nas", "Coś, co kocham najwięcej", "Człowiek jam niewdzięczny", "Czy Wiesz", "Domani", "El Soldado De Levita", "Gdzie to jest", "I've Been Loving You Too Long", "Jagody szaleju", "Jesień", "Jeszcze sen", "Jeszcze swój egzamin zdasz", "Klaustrofobia", "Klęcząc przed tobą", "Larwa", "Laur dojrzały", "Lilacs And Champagne", "Locomotion", "Mów do mnie jeszcze", "Muzyko moja", "Najdłuższa noc", "Narodziny miłości", "Nie bądź taki Bitels", "Nie dla mnie taka dziewczyna", "Nie wstawaj lewą nogą", "Odnoswutschno Gremit Kolokoltschik", "Over the Rainbow", "Pamiętam ten dzień", "Pielgrzym", "Pieśń Wernyhory", "Płonąca stodoła", "Pokój", "Przyjdź w taką noc", "Sariusz", "Smutny ktoś i biedny nikt", "Sprzedaj mnie wiatrowi", "Stoję w oknie", "Sukces", "Ten los, zły los", "Terra Deflorata", "Trąbodzwonnik", "Ty Podi Moja Korowuschka Domoj", "Varsovie", "What A Beautiful Woman You Are", "Wieczory niekochanych", "Włóczęga", "Wspomnienie", "Zapytaj", "Zechcesz mnie, zechcesz", "Zezowata bieda")
Significant Low Notes:
F3 ("Allilah", "Arcobaleno", "A Song For The Deceased", "Chwila ciszy", "Com uczynił", "Czas jak rzeka", "Domani", "Dziwny jest ten świat", "Jeżeli", "Marionetki", "Mów do mnie jeszcze", "Nie wiem, czy warto", "Nie wstawaj lewą nogą", "Nie wyszeptuj", "Nigdy się nie dowiesz", "Obok nas", "Oggi Forse No", "Over the Rainbow", "Peut-être", "Piosenka dla zmarłej", "Pod Papugami", "Postscriptum", "QSS II", "Śmiech Megalozaura", "Spiżowy krzyk", "Status mojego ja", "Varsovie""Why Did You Stop Loving Me", "Wieczory niekochanych", "Wiem, że nie wrócisz", "Wspomnienie")
E3 ("Aerumnarum plenus", "Antropocosmicus", "Ave Maria no Morro", "Chyba, że mnie pocałujesz", "Człowiek jam niewdzięczny", "Dobranoc", "From The First Major Discoveries", "Io Senza Lei", "Lilacs And Champagne", "Gdzie mak się czerwieni", "Manhattan '93", "Mój pejzaż", "Jeszcze sen", "Kwiaty ojczyste", "Larwa", "Pielgrzym", "Pieśń Wernyhory", "Stepj Da Stepj Krugom", "Ten los, zły los", "Ty Podi Moja Korowuschka Domoj", "Wieczory niekochanych", "Włóczęga", "Zechcesz mnie, zechcesz", "Z pierwszych ważniejszych odkryć")
E♭3 ("Cztery ściany świata", "Dziwny jest ten świat", "Elegia śnieżna", "I've Got No One Who Need Me", "Jagody szaleju", "Marionetki", "Moje zapatrzenie", "Narodziny miłości", "Ode To Venus", "Pod Papugami", "Przyjdź w taką noc", "Ptaki Śpiewają Kocham", "Spodchmurykapelusza", "Spokojnym krokiem", "Wiem, że nie wrócisz", "Witaj Przygodo Zielona", "Z listu do M.")
D3 ("Arcobaleno", "A Song For The Deceased", "Być może i ty", "Credo", "Czy mnie jeszcze pamiętasz?", "Czy Wiesz", "Inside I'm Dying", "Jamais", "Jednego serca", "La prima cosa bella", "Laur dojrzały", "Moja piosenka", "Oggi Forse No", "Obok nas", "Over the Rainbow", "Peut-être", "Piosenka dla zmarłej", "Po Dikim Stepjam, Sabajkalja", "Sariusz", "Slawnoje More, Swjaschtschennyj Bajkal", "Sorridi Bambina", "Spiżowy krzyk", "Stoję w oknie", "Sukces", "Terra Deflorata", "Tyle jest dróg". "Zechcesz mnie, zechcesz", "Zezowata bieda")
C♯3 ("Baby M", "I Search For Love", "Kamyk", "Pojutrze szary pył", "Raskinulosj More Schiroko", "Sonancja", "Una luce mai accesa")
C3 ("A Pilgrim", "Epitafium (pamięci Piotra)", "Gdzie mak się czerwieni", "I've Been Loving You Too Long", "Kwiaty ojczyste", "Mój psalm", "Narodziny miłości", "Nim przyjdzie wiosna", "Wychoshu Odin Ja Na Dorogu")
B2 ("Baby M", "Credo", "Dobranoc", "From The First Major Discoveries", "Inicjały")
B♭2 ("Postscriptum", "Puppets")
........................................
Blue marks notes sung in head voice or whistle.
Underlines marks notes found in harmonies and backing vocals.
Italics mark non-melodic notes.
Boldface marks notes that are considered to be particularly notable examples of this person's vocal capabilities.
{Questionable Notes }
A6 ("Pamiętam ten dzień" [1][4][5])
F6 ("Chłodna ironia przemijających pejzaży" [2])
C6 ("Fatum" [2])
G♯5 ("Ode To Venus" [2])
G2 ("Inside I'm Dying" [1])
E2 ("Pielgrzym" [4][5])
A1 ("Marionetki" [4][5])
G1 ("Pieśń Wernyhory" [1])
.......................................................
[1] marks yelps and short trills in high range or anacrusis and short dips in low range.
[2] marks notes of questionable identity that cannot be confirmed to be the singer in question.
[3] marks non-melodic notes that don't have a significant enough pitch to warrant inclusion.
[4] marks notes that possess uncertain pitch or have been pitch-shifted.
[5] marks notes that do not fit the previous criteria but are not of a substantial enough quality to warrant counting towards the singer's range.
A6 ("Pamiętam ten dzień" [1][4][5])
F6 ("Chłodna ironia przemijających pejzaży" [2])
C6 ("Fatum" [2])
G♯5 ("Ode To Venus" [2])
G2 ("Inside I'm Dying" [1])
E2 ("Pielgrzym" [4][5])
A1 ("Marionetki" [4][5])
G1 ("Pieśń Wernyhory" [1])
.......................................................
[1] marks yelps and short trills in high range or anacrusis and short dips in low range.
[2] marks notes of questionable identity that cannot be confirmed to be the singer in question.
[3] marks non-melodic notes that don't have a significant enough pitch to warrant inclusion.
[4] marks notes that possess uncertain pitch or have been pitch-shifted.
[5] marks notes that do not fit the previous criteria but are not of a substantial enough quality to warrant counting towards the singer's range.
{Album Ranges }
Dziwny Jest Ten Świat (1967) - E♭3-F♯5-F♯6
Sukces (1968) - C3-A5
Czy Mnie Jeszcze Pamiętasz? (1969) - D3-C♯5-A6
Enigmatic (1970) - C3-F5-G6
Niemen (Czerwony Album) (1971) - D3-G5-C7
Muzyka teatralna i telewizyjna (1971) - B2-C5-A6
Strange Is This World (1972) - C3-F5-G♯6
Ode to Venus (1973) - B♭2-F♯5-G6
Russische Lieder (1973) - C3-E5 (incomplete)
Niemen Vol. 1 (1973) - B2-E5-G♯6
Niemen Vol. 2 (1973) - D3-E5-F♯6
Mourner's Rhapsody (1974) - B2-F5-G6
Niemen Aerolit (1975) - C♯3-F♯5
Katharsis (1976) - C3-E♭6
Idée Fixe (1978) - B2-A5
Postscriptum (1980) - B♭2-G5
Terra Deflorata (1989) - D3-D5
Spodchmurykapelusza (2001) - C♯3-F♯5
Dziwny Jest Ten Świat (1967) - E♭3-F♯5-F♯6
Sukces (1968) - C3-A5
Czy Mnie Jeszcze Pamiętasz? (1969) - D3-C♯5-A6
Enigmatic (1970) - C3-F5-G6
Niemen (Czerwony Album) (1971) - D3-G5-C7
Muzyka teatralna i telewizyjna (1971) - B2-C5-A6
Strange Is This World (1972) - C3-F5-G♯6
Ode to Venus (1973) - B♭2-F♯5-G6
Russische Lieder (1973) - C3-E5 (incomplete)
Niemen Vol. 1 (1973) - B2-E5-G♯6
Niemen Vol. 2 (1973) - D3-E5-F♯6
Mourner's Rhapsody (1974) - B2-F5-G6
Niemen Aerolit (1975) - C♯3-F♯5
Katharsis (1976) - C3-E♭6
Idée Fixe (1978) - B2-A5
Postscriptum (1980) - B♭2-G5
Terra Deflorata (1989) - D3-D5
Spodchmurykapelusza (2001) - C♯3-F♯5