Post by u2wright on Mar 29, 2024 1:15:20 GMT
Sakamoto Maaya (坂本 真綾) (March 31, 1980)
Associated Acts: Whoops!! (1998-1999) + a multitude of voice acting roles
Vocal Range: C♯3 - B♭5
Significant High Notes:
B♭5 ("Shippo no Uta")
G♯5 ("Another Grey Day in the Big Blue World", "Eternal Return", "Gyakkou", "Midori no Hane", "Shikisai")
G5 ("Ame ga Furu", "DOWN TOWN", "Gyakkou", "Mikazuki", "Mizuumi")
F♯5 ("action!", "Anything you wanna be", "Be Mine!", "Bitter Sweet", "Cloud 9", "Hashiru", "Hemisphere", "Hidden Notes", "Kazamidori", "Life is Good", "Ongaku", "Park Amsterdam (the whole story)", "Romashka", "Singer-songwriter", "Something Little", "With")
F5 ("30minutes Night Flight", "Bike", "Bokutachi ga Koi wo Suru Riyuu", "Buddy", "Driving in the Silence", "The Garden of Everything", "Gift", "Koe", "Komayaka ni Futa wo Shite", "Korekara", "Kotomichi", "Kuuchuu Teien", "Mameshiba", "More Than Words", "Praline", "Replica", "Road Movie", "Romashka", "Rule - Iroasenai Hibi", "Saigo no Kaijitsu", "Sanagi", "Spica", "Strobe no Sora", "Taion", "Tell me what the rain knows", "Triangler", "Tsuki to Hashirinagara", "Utsukushii Hito", "Vento", "Watashi wa Oka no Uekara Cabin wo Nageru", "Yakudou", "Yubiwa", "Yuran Goblet", "Yuunagi Loop")
E5 ("Alkaloid", "Ame ga Furu", "Another Grey Day in the Big Blue World", "Ao no Ether", "Ask.", "Be Mine!", "Birds", "Bitter Sweet", "Blind Summer Fish", "Boku no Hanbun", "Buddy", "Chikai", "Coming Up", "Diesel", "Doreddo 39", "DOWN TOWN", "Gravity", "Hello, Hello", "Inori", "Iris", "Itsuka Tabi ni Deru Hi", "Kaminari", "Kazamidori", "Kazemachi Jet", "Kimi no Suki na Hito", "Kiseki no Umi", "Konna Hi ga Kuru Nante", "Kuhaku", "Kyou Dake no Ongaku", "Mahiru ga Yuki", "Melt the Snow in Me", "Mikazuki", "Mizuumi", "Moonlight (Mata wa "Kimi ga Nemuru Tame no Ongaku")", "Old-fashion", "Ongaku", "Praline", "Private Sky", "Road Movie", "SAVED.", "Sayonara Santa", "Shikisai", "stand up, girls!", "Sunshine", "Tegami", "Tooku", "Topia", "T-shirt", "Tuesday", "Universe", "un_mute", "Wakaba", "Yasashisa ni Tsutsumareta Nara", "Yoake no Kaze Kikinagara", "Yuunagi Loop", "Zero to Ichi")
E♭5 ("Active Heart", "Anything you wanna be", "April Fool", "Arco", "Bokura no Rekishi", "Bokutachi ga Koi wo Suru Riyuu", "CALL TO ME", "CLEAR", "Dekoboko March (Tairetsu wa Kimi ni Tsuzuku)", "Dokuhaku", "Driving in the Silence", "Eternal Return", "Fad", "FOLLOW ME", "Get No Satisfaction!", "Hawking no Sora ni", "Hello", "Here", "HERO", "Honey Bunny", "Iris", "Jokyoku", "Kanashikute Yarikirenai", "Kasuka na Melody", "Kimi no Sei", "Kimidori", "Kioku - there's no end", "Kissing the Christmas Killer", "Koe", "Kotoba ni Dekinai", "Kyokuya", "Loop", "Mada Ugoku", "Magic Number", "Mameshiba", "Million Clouds", "Nekoze", "NO FEAR / Aisurukoto", "Onozomi Dori", "Platinum", "Pocket wo Kara ni Shite", "Remedy", "Romashka", "SAVED.", "Shippo no Uta", "Singer-songwriter", "Sora wo Miro", "Taion", "Tatoeba Ringo ga te ni Ochiru You ni", "Time Traveler", "Tomodachi no Kare", "Unison", "Utsukushii Hito", "Wakaba", "Yakudou", "Yasashisa ni Tsutsumareta Nara")
D5 ("03", "24", "Alkaloid", "Ame ga Furu", "Arakawa Shokei", "Ask.", "Baby Face", "Birds", "Blind Summer Fish", "Boku no Hanbun", "Chibicco Folk", "CLEAR", "Cloud 9", "Clover", "Colors", "Demo", "Discord", "Doreddo 39", "DOWN TOWN", "Duet!", "Genie", "Gift", "A Happy Ending", "A HAPPY NEW YEAR", "Hashiru", "Heavenly Blue", "Hello, Hello", "Hemisphere", "Hidden Notes", "High Touch", "Hikari A-re", "Himitsu", "homemade christmas", "Hoshi to Hoshi no Aida", "I and I", "Inori", "Itsuka Tabi ni Deru Hi", "Kagami no Nakade", "Kaminari", "Kazemachi Jet", "Kissing the Christmas Killer", "Komayaka ni Futa wo Shite", "Konna Hi ga Kuru Nante", "Kotoshi Ichiban", "Koucha", "Kuuchuu Teien", "Kuuki to Hoshi", "Kyou Dake no Ongaku", "Life is Good", "Light of Love", "Mada Toku ni Iru", "Melt the Snow in Me", "Mitsubachi to Kagakusha", "More Than Words", "My Favorite Books", "Nanimo Iwanaide", "Naritai", "Okaerinasai", "Old-fashion", "Praline", "Private Sky", "Records", "Replica", "Road Movie", "Romashka", "Saigo no Kaijitsu", "Sanagi", "Scrap - Wakare no Uta", "Setsuna", "Shiawase ni Tsuite Watashi ga Shitteru Itsutsu no Houhou", "Shikisai", "Shimashima", "Something Little", "SONIC BOOM", "Spica", "Strobe no Sora", "Sumire", "sync", "That Is To Say", "Toto", "Triangler", "T-shirt", "Tuesday", "Uchuu Hikoushi no Uta", "un_mute", "Vento", "Watashi e", "Yakusoku wa Iranai", "Yoake no Octave", "Yubiwa", "Yucca", "Yuran Goblet")
C♯5 ("24", "30minutes Night Flight", "action!", "Active Heart", "Afternoon Repose", "Anata wo Tamotsu Mono", "Anataja Nakareba", "Another Grey Day in the Big Blue World", "Anything you wanna be", "April Fool", "Arco", "Ashita wo Shiranai", "Be Mine!", "Bitter Sweet", "Bokura no Rekishi", "Buddy", "CALL YOUR NAME", "Chikai", "Diesel", "DIVE", "Dreaming", "Duet!", "Everywhere", "Flash", "FOLLOW ME", "Fuyu Desuka", "Hello", "HERO", "Honey Come", "Ichidokiri de Ii", "Iris", "Kagami no Nakade", "Kasuka na Melody", "Kaze ga Fuku Hi", "Kinobori to Akai Skirt", "Kioku - there's no end", "Kiseki no Umi", "Kodoku", "Korekara", "Kotoba ni Dekinai", "Kuhaku", "Loop", "Mada Toku ni Iru", "Mahiru ga Yuki", "Midori no Hane", "Migi Hoppe no Nikibi", "Million Clouds", "Mirai Chizu", "Mizuumi", "Moonlight (Mata wa "Kimi ga Nemuru Tame no Ongaku")", "More Than Words", "Naimononedari", "Neko to Inu", "Nekoze", "Nicola", "Ongaku", "Paprika", "Peace", "Peanuts", "Pilot", "Platinum", "Pocket wo Kara ni Shite", "Rule - Iroasenai Hibi", "Sanctuary", "Sayonara Santa", "Scrap - Wakare no Uta", "Shippo no Uta", "Shitsuren Cafe", "Sora wo Miro", "Sumire", "Tatoeba Ringo ga te ni Ochiru You ni", "Tomodachi no Kare", "Topia", "Traumerei", "Triangler", "Tsuki to Hashirinagara", "Tune the Rainbow", "Uchuu no Kioku", "Unison", "Vector", "Watashi wa Oka no Uekara Cabin wo Nageru", "With", "Yakudou", "Yasashisa ni Tsutsumareta Nara", "Yoru", "Yuunagi Loop")
C5 ("03", "Ame ga Furu", "Ao no Ether", "Aoi Hitomi", "Bike", "Blind Summer Fish", "CALL TO ME", "Clover", "Colors", "Dakishimete", "Daniel", "Discord", "Do You Want a Bite?", "Dreaming", "Driving in the Silence", "Eternal Return", "The Garden of Everything", "Get No Satisfaction!", "Gift", "Grapefruit", "Guitar Hiki ni Naritaina", "Hajimari no Umi", "Hawking no Sora ni", "Here", "High Touch", "Hitotsuyane no Shita", "I and I", "Ichidokiri de Ii", "I.D.", "Inori", "Itsuka", "Jokyoku", "Kaminari", "Kanashikute Yarikirenai", "Kaze ga Fuku Hi", "Kimi ni Ai ni Ikou", "Kimi no Sei", "Kimi no Suki na Hito", "KINGFISHER GIRL (The Song of "Wish You Were Here")", "Koe", "Kotomichi", "Koucha", "Kuuchuu Teien", "Kuuki to Hoshi", "Kyou Dake no Ongaku", "Light of Love", "LOVE LOVE Phantasy", "Magic Number", "Mameshiba", "Mirai Chizu", "MY BEST FRIEND", "My Favorite Books", "Nanimo Iwanaide", "NO FEAR / Aisurukoto", "Okaerinasai", "Okitegami", "Onozomi Dori", "Park Amsterdam (the whole story)", "Pepper Strech", "Records", "Remedy", "Replica", "Saigo no Kaijitsu", "Sanagi", "SAVED.", "Shiawase ni Tsuite Watashi ga Shitteru Itsutsu no Houhou", "Shimashima", "Singer-songwriter", "SONIC BOOM", "Spica", "stand up, girls!", "Sunshine" "Sync", "Taion", "Tegami", "Tell me what the rain knows", "Time Traveler", "Tomodachi", "Tsuki no Hanashi", "Universe", "un_mute", "Utsukushii Hito", "Waiting for the Rain", "Wakaba", "Watashi e", "Yakusoku wa Iranai", "Yoake no Kaze Kikinagara", "Yubiwa", "Zero to Ichi")
B4 ("30minutes Night Flight", "action!", "Active Heart", "Alkaloid", "Anataja Nakareba", "Another Grey Day in the Big Blue World", "Anything you wanna be", "Arakawa Shokei", "Ashita wo Shiranai", "Baby Face", "Boku no Hanbun", "Bokura no Rekishi", "CALL YOUR NAME", "Chibicco Folk", "Coming Up", "Dakishimete", "Daniel", "Demo", "Diesel", "DIVE", "Dokuhaku", "Doreddo 39", "DOWN TOWN", "Duet!", "Feel Myself", "FOLLOW ME", "Fuyu Desuka", "Gravity", "Gyakkou", "Heavenly Blue", "Hemisphere", "Hidden Notes", "Hitotsuyane no Shita", "homemade christmas", "Honey Bunny", "Honey Come", "Hoshi to Hoshi no Aida", "I.D.", "Itsuka", "Kimi ni Ai ni Ikou", "Kimidori", "Kiseki no Umi", "Kotoshi Ichiban", "Kuhaku", "Kyokuya", "Mahiru ga Yuki", "Makiba Alice!", "Midori no Hane", "Migi Hoppe no Nikibi", "Mikazuki", "Naimononedari", "Old-fashion", "Onozomi Dori", "peanuts", "Private Sky", "Remedy", "Rule - Iroasenai Hibi", "Scrap - Wakare no Uta", "Shitsuren Cafe", "Something Little", "Sotsugyou Shashin", "Tatoeba Ringo ga te ni Ochiru You ni", "That Is To Say", "Tooku", "Toto", "Traumerei", "Tsuki no Hanashi", "Uchuu no Kioku", "Urban Cowgirls" Dub Mix, "Wasurenai yo...", "Yoake no Kaze Kikinagara", "Yoake no Octave", "Yoru", "Yucca")
Significant Low Notes:
B♭3 ("Active Heart", "Ame ga Furu", "Bokutachi ga Koi wo Suru Riyuu", "Clover", "Do You Want a Bite?", "Driving in the Silence", "Eternal Return", "Everywhere", "Feel Myself", "The Garden of Everything", "Genie", "Hajimari no Umi", "HERO", "inori", "Iris", "Kanashikute Yarikirenai", "Kaze ga Fuku Hi", "Kinobori to Akai Skirt", "Kodoku", "Koe", "Koibito ni Tsuite", "Komayaka ni Futa wo Shite", "Kyokuya", "Million Clouds", "Mirai Chizu", "Nekoze", "Peace", "Remedy", "Sanctuary", "Shiawase ni Tsuite Watashi ga Shitteru Itsutsu no Houhou", "Shimashima", "Singer-songwriter", "Tatoeba Ringo ga te ni Ochiru You ni", "Tokyo Samui", "Triangler", "Trust Me", "Uchuu Hikoushi no Uta", "Wakaba", "Watashi e", "Yoake no Kaze Kikinagara", "Yuran Goblet")
A3 ("03", "24", "action!", "Arakawa Shokei", "Ask.", "Baby Face", "Be Mine!", "Birds", "CALL TO ME", "Chikai", "CLEAR", "Cloud 9", "Colors", "Coming Up", "Dakishimete", "DOWN TOWN", "Duet!", "Grapefruit", "Gravity", "A Happy Ending", "A HAPPY NEW YEAR", "Hashiru", "Hidden Notes", "Hikari A-re", "Himitsu", "homemade christmas", "I and I", "Kagami no Nakade", "Kazemachi Jet", "Kimi ni Ai ni Ikou", "Kimidori", "Kioku - there's no end", "Konna Hi ga Kuru Nante", "Kotoshi Ichiban", "Kuuki to Hoshi", "Kyou Dake no Ongaku", "LOVE LOVE Phantasy", "Life is Good", "Light of Love", "Melt the Snow in Me", "Mizuumi", "Neko to Inu", "Okaerinasai", "Onozomi Dori", "Park Amsterdam (the whole story)", "Pilot", "Platinum", "Pocket wo Kara ni Shite", "Praline", "Replica", "Saigo no Kaijitsu", "Sanagi", "Setsuna", "Something Little", "Sotsugyou Shashin", "Spica", "Strobe no Sora", "Sunshine", "Tell me what the rain knows", "That Is To Say", "Tooku", "T-shirt", "Uchuu no Kioku", "Universe", "Waiting for the Rain", "Wasurenai yo...", "Yoake no Octave", "Yuunagi Loop")
G♯3 ("Afternoon Repose", "Anata wo Tamotsu Mono", "April Fool", "Arco", "Bike", "Buddy", "Diesel", "Discord", "Dreaming", "Everywhere", "Flash", "The Garden of Everything", "Get No Satisfaction!", "Hajimari no Umi", "Hemisphere", "Here", "Hitotsuyane no Shita", "Honey Come", "Jokyoku", "Kasuka na Melody", "Kazamidori", "Kimidori", "Kioku - there's no end", "Koe", "Koibito ni Tsuite", "Korekara", "Koucha", "Loop", "Mada Ugoku", "Makiba Alice!", "Midori no Hane", "Migi Hoppe no Nikibi", "Moonlight (Mata wa "Kimi ga Nemuru Tame no Ongaku")", "MY BEST FRIEND", "Nekoze", "Nicola", "NO FEAR / Aisurukoto", "Okitegami", "Ongaku", "Orange-iro to Yubikiri", "Paprika", "Peace", "SAVED.", "Shiawase ni Tsuite Watashi ga Shitteru Itsutsu no Houhou", "Shikisai", "Sono Mama de Iinda", "Sora wo Miro", "Sumire", "Taion", "Time Traveler", "Tomodachi", "Tomodachi no Kare", "Topia", "Triangler", "Tsuki no Hanashi", "Tune the Rainbow", "Unison", "Vector", "Watashi wa Oka no Uekara Cabin wo Nageru")
G3 ("03", "Active Heart", "Boku no Hanbun", "Bokutachi ga Koi wo Suru Riyuu", "Dakishimete", "Daniel", "Dekoboko March (Tairetsu wa Kimi ni Tsuzuku)", "DOWN TOWN", "Dreaming", "Genie", "Getsuyou no Asa", "Gift", "A Happy Ending", "A HAPPY NEW YEAR", "Hawking no Sora ni", "Hello, Hello", "Hikari A-re", "Honey Bunny", "Hoshi to Hoshi no Aida", "I and I", "I.D.", "Itsuka", "Kaminari", "Kaze ga Fuku Hi", "Kimi ni Ai ni Ikou", "Kimi no Suki na Hito", "KINGFISHER GIRL (The Song of "Wish You Were Here")", "Komayaka ni Futa wo Shite", "Konna Hi ga Kuru Nante", "Kyou Dake no Ongaku", "Magic Number", "Melt the Snow in Me", "Mikazuki", "Million Clouds", "Mirai Chizu", "NO FEAR / Aisurukoto", "Pocket wo Kara ni Shite", "Replica", "Road Movie", "Shippo no Uta", "Shitsuren Cafe", "Singer-songwriter", "Strobe no Sora", "Sunshine", "Tokyo Samui", "Tooku", "Watashi e", "Yakudou", "Yoake no Octave", "Yucca", "Zero to Ichi")
F♯3 ("30minutes Night Flight", "Afternoon Repose", "Baby Face", "Be Mine!", "Bitter Sweet", "Blind Summer Fish", "Bokura no Rekishi", "CALL YOUR NAME", "Cloud 9", "DIVE", "Duet!", "Everywhere" full version, "Feel Myself", "FOLLOW ME", "Heavenly Blue", "Hello", "Hemisphere", "Hidden Notes", "Kazemachi Jet", "Kinobori to Akai Skirt", "Kodoku", "Kotoba ni Dekinai", "Kyokuya", "Mada Ugoku", "Mahiru ga Yuki", "Makiba Alice!", "Midori no Hane", "Migi Hoppe no Nikibi", "Mizuumi", "Moonlight (Mata wa "Kimi ga Nemuru Tame no Ongaku")", "Nicola", "peanuts", "Platinum", "Romashka", "Sayonara Santa", "Scrap - Wakare no Uta", "Shitsuren Cafe", "Tsuki no Hanashi", "Tuesday", "Tune the Rainbow", "Watashi wa Oka no Uekara Cabin wo Nageru")
F3 ("CLEAR", "Colors", "Dekoboko March (Tairetsu wa Kimi ni Tsuzuku)", "Discord", "DIVE", "Getsuyou no Asa", "Gift", "Here", "Honey Bunny", "Ichidokiri de Ii", "Itsuka Tabi ni Deru Hi", "Jokyoku", "Kasuka na Melody", "Kimi no Sei", "Koucha", "Nanimo Iwanaide", "Okaerinasai", "Park Amsterdam (the whole story)", "Pilot", "Praline", "Romashka", "Shimashima", "Sono Mama de Iinda", "Uchuu Hikoushi no Uta", "Universe", "Vector", "Yakudou", "Yuran Goblet", "Zero to Ichi")
E3 ("24", "Birds", "Gravity", "Kaminari", "Kotoshi Ichiban", "Kuhaku", "More Than Words", "Naritai")
E♭3 ("Hawking no Sora ni", "Honey Come", "Ichidokiri de Ii", "Koe", "Mada Toku ni Iru", "More Than Words", "Tokyo Samui", "Tsuki to Hashirinagara")
D3 ("Boku no Hanbun", "Hoshi to Hoshi no Aida", "Itsuka Tabi ni Deru Hi", "Kuhaku", "Mikazuki", "Road Movie")
C♯3 ("FOLLOW ME")
{Questionable Notes}
A5 ("stand up, girls!"[2])
D3 ("Itsuka"[1])
.......................................................
[1] marks yelps and short trills in high range or anacrusis and short dips in low range.
[2] marks notes of questionable identity.
A5 ("stand up, girls!"[2])
D3 ("Itsuka"[1])
[1] marks yelps and short trills in high range or anacrusis and short dips in low range.
[2] marks notes of questionable identity.
{Discography}
Solo + Collaborations
Grapefruit (1997): F3 - E♭5
DIVE (1998): F3 - D5 - F♯5
Lucy (2001): F3 - F5
Easy Listening (2001): E3 - F♯5 - G♯5
23ji no Ongaku (with Yoko Kanno) (2002): F3 - E♭5
Shounen Alice (2003): F3 - E5 - F♯5
Yuunagi LOOP (2005): E♭3 - E5 - F5
30 Minutes Night Flight (2007): F3 - F♯5
Kazeyomi (2009): F3 - F♯5
You Can't Catch Me (2011): F3 - G5 - G♯5
Driving in the Silence (2011): E3 - E5 - F5
Singer-songwriter (2013): D3 - E5 - F♯5
FOLLOW ME UP (2015): C♯3 - F♯3 - F5
Kyou Dake no Ongaku (2019): E♭3 - F5 - F♯5
Duets (2021): D3 - D5
Kioku no Toshokan (2023): E♭3 - F♯5
Whoops!!
P (1999): F3 - F♯5
Special thanks to Electric Mami for helping me weed out some harmonies that didn't actually exist.
Solo + Collaborations
Grapefruit (1997): F3 - E♭5
DIVE (1998): F3 - D5 - F♯5
Lucy (2001): F3 - F5
Easy Listening (2001): E3 - F♯5 - G♯5
23ji no Ongaku (with Yoko Kanno) (2002): F3 - E♭5
Shounen Alice (2003): F3 - E5 - F♯5
Yuunagi LOOP (2005): E♭3 - E5 - F5
30 Minutes Night Flight (2007): F3 - F♯5
Kazeyomi (2009): F3 - F♯5
You Can't Catch Me (2011): F3 - G5 - G♯5
Driving in the Silence (2011): E3 - E5 - F5
Singer-songwriter (2013): D3 - E5 - F♯5
FOLLOW ME UP (2015): C♯3 - F♯3 - F5
Kyou Dake no Ongaku (2019): E♭3 - F5 - F♯5
Duets (2021): D3 - D5
Kioku no Toshokan (2023): E♭3 - F♯5
Whoops!!
P (1999): F3 - F♯5
Special thanks to Electric Mami for helping me weed out some harmonies that didn't actually exist.
Italics indicate non-melodic notes or spoken passages.
Underlines indicate harmony vocals, or notes obscured in the song's mix.
Boldface indicates outstanding notes/passages.
A portion of the higher notes may be considered falsetto, but I chose not to mark them for the most part.